سازه های چادری از جمله تحولی عظیم در صنعت ساز و ساز بود که چند سالی می شود به شکل صنعتی و با استفاده از با کیفیت ترین مواد و پیشرفته ترین تکنولوژی ها ساخته و نصب می شود.البته این سازه ها در ایران نیز ریشه ای قدیمی دارد به گونه ای که تمامی مردم عشایر و کوچ نشینان هم چنان از این سازه ها به شکل سنتی آن استفاده می کنند. قبل از بیان این که این سازه ها چه مزیت هایی دارند و چه عواملی باعث می شود که به صورت گسترده مورد استفاده قرار بگیرد. امروزه انسان ها با توجه به علوم موجود در زمینه های مختلف اقداماتی را انجام می دهند و و سازه هایی را می سازند که به بهبود کیفیت زندگی انسان ها کمک می کند.و این نشان دهنده ی وجود نقش موثر پیشرفت علم و فناوری در ساخت تجهیزات و بهبود کیفیت زندگی انسان ها می باشد. این سازه های چادری نیز با توجه به همین ععلوم و فناوری نوین ساخته و در دسترس .طراحان و مهندسین قرار گرفته است
همانطور که گفتیم یکی از این اقداماتی که انسان ها با گسترش علم و استفاده از هوش و خلاقیت و با توجه به فناوری نوین استفاده کرده اند بهره مندی از سازه های چادری می باشد.البته استفاده از این سازه ها تنها در حوزه ی ورزشی و یا مسکونی قابل استفاده نمی بلاشند و تنوع در کاربرد آن ها وجود دارد.در ادامه می خواهیم شما را بیش تر با این مسئله آشنا کنیم تا ببینیم که این سازه ها چیست و با توجه به مزیت هایی که دارد چه تاثیری در کیفیت عمل این بنا داشته و مزایای آن را اشاره کنیم.اگر بخواهید در باره ی این نوع معماری و ساخت و ساز اطلاعاتی داشته باشید متاسفانه باید بگوییم که منابعی که اطلاعاتی در اختیار شما بگذارند محدود می باشند.هرچند که این سازه علاوه بر ایران در برخی از کلیساها و استادیوم المپیک نیز به کار رفته است. سازه های چادری که معمولا به سازه های غشایی نیز مشهور هستند سقف هایی از جنس پلیمر ها و الیاف و …می باشند که با توجه به شکل سایه بان بودن آن ها در موقعیت های مختلفی کاربرد دارند.
در واقع این بنا باتوجه به شکل پوسته و غشا مانند خود حالت کشسانی خود را حفظ کرده است و موجب انعطاف پذیری و کشسان بودن این بنا می شود و با توجه به ستون ها و قوس هایی که در کنار این غشا به کار رفته است در برابر نیروی بیرونی مانند طوفان و باد مقاومت می کند و از پارگی آن جلوگیری می شود.قطعا مزایای سازه های چادری کم نیست در این قسمت به بیان چند مورد می پردازیم.
مزایای سازه های چادری چیست؟
اولین مزیت این سازه ها کاربرد بسیار گسترده ی آن ها است به گونه ای که این سازه های چادری و یا پارچه ای در هر پروژه ای که احتیاج می باشد کاربرد دارد و محدود به موقعیتی خاص نمی شود. به طور کلی کاربرد این سازه ها بسیار می باشد.در واقع برخی از کسانی که با این سازه آشنا می شوند و یا آن ها را از نزدیک مشاهده می کنند تصور می کنند که سازه ها تنها محدود به استفاده از مکانی مانند استادیوم ها و پروژه ایی با متراژ بزرگ استفاده می باشد. زیرا به دلیل شکل سایه بان مانند آن و شفافیتی که دارد برای این مکان مناسب است اما کاربر سازه های چادری محدود به این نیست و می تواند بسیار در مکان های دیگر و عملکرد های مختلف مانند مکان های اداری و تجاری و ورزشی نیز مورد استفاده و بهره وری قرار گیرد. و به دلیل تنوعی که در شکل های مختلف آن وجود دارد و در سه مدل مخروطی و اسبی و کششی می باشد درمساحت های کوچک تر نیز مرود بهره وری قرار می گیرد.
این سبک جدید در معماری و ساخت و ساز تنها محدود به استفاده از یک مکان خاص نمی شود و از زمان گسترش استفاده از آن تقاضا برای آن بسیار شده است.دومین مورد از مزایای سازه های چادری که می توان گفت از اصلی ترین مزیت های آن نیز می باشسد شفافیت و انعطاف پذیری آن می باشد. بر اساس موادی که در ساخت این نوع سازه ها به کار رفته است خاصیت شفاف بودن و صیقلی بودن را به این سازه ها می دهد.این مسئله موجب می شود که علاوه بر این که فضای داخلی محط تاریک نشده و از بازدهی نور خوبی بهره مند شوند انتقال نور توسط آن غشا و یا پوسته ی پارچه مانند روی سازه به درستی در محیط داخلی آن منتقل می شوند. پارچه های کار شده بر روی این سازه با پوشش مناسب از رویه های مقاوم و باکیفیت تشکیل شده است و امکان انتقال نور را تا حدود هفتاد درصد را فراهم می کند.
از دیگر مزایای آن مقرون به صرفه بودن آن و هزینه ی پایین این نوع سازه به نسبت بناهای فولادی با مواد آهنی است. به گونه ای که بسیاری از کسب و کارها به دلیل مقرون به صرفه بودن از این سازه به عنوان مثال در رستوران ها و پارکینگ و.. استفاده می کنند. علاوه بر مقرون به صرفه بودن آن سهولت در اجرا و تسهیل در تحویل پروژه نیز از دیگر مزایای آن می باشد. پروژه هایی با این سازه در مدت زمان کوتاه تری نسبت به سایر سازه ها آماده ی تحویل می شوند.
از دیگر مزایای سازه های چادری این می باشد که خاصیت انعطاف پذیری و کشسانی آن موجب می شود که تنوع در شکل گیری این نوع سقف ها بسیار باشد و با توجه به مساحت پروژه تنوع در شکل گیری داشته باشد. و هم چنین قابلیت مقاومت آن در برابر نیروی بیرونی مانند باد و وظوفان و باران و… می باشد. که با توجه به جنس پارچه و ستون ها و قوس هایی که به کار رفته است در برابر رطوبت و جلوگیری از زنگ زدگی موثر می باشد.کیفیت پارچه های به کار رفته شده در این نوع سقف ها خاصیت خود تمیز کنندگی دارند و مانع از ورود گرد و غبار و ذرات به داخل محیط می شوند.