ولادیمر شوخوف اولین شخصی بود که با توجه به ویژگی های سازه های چادری این نوع بنا راطراحی کرد. این سازه توانست جایگزین خوبی برای سازه های فولادی با ستون های آهنی باشد. در واقع عملکرد آن نیز علاوه بر این که ساختاری سبک و انعطاف پذیر دارد به نسبت آهن نیز علاوه بر این که مقرون به صرفه و ارزان قیمت تر می باشد از مواد با کیفیتی نیز بهره مند است.
ساخت سازه های چادری
بنابراین این ویژگی های موجود در این سازه موجب شد که امروزه نیز با توجه به این که این سازه ها انواع مختلفی دارند به موقعیت ها و مکان های مختلف به شکل های گوناگونی استفاده شود.در ادامه می خواهیم بدانیم که چه مراحلی در ساخت سازه های چادری به کار می رود و در واقع می توان گفت که تسریع در اتمام پروژه موجب شده است که مورد توجه طراحان و مهندسین در ساخت و ساز بناها قرار بگیرد.قبل از این که بخواهیم بدانیم که مراحل ساخت سازه های چادری چیست بهتر است با ویژگی های این بنا بیش تر توجه داشته باشیم.یکی از این ویژگی ها همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم مربوط به این است که این سازه ریشه ی تاریخی دارد و کهن می باشد. و در واقع امتحان خود را در شرایط سخت پس داده است.
همانطور که در عشایر ایران نیز هم چنان از نوع قدیمی تر آن استفاده می شود این بنا با توجه به موادی که در ساخت آن به کار رفته است بسیار در برابر فشار نیروی بیرونی مانند باد و باران و ظوفان مقاومت دارد.مواد سازنده ی این نوع سازه از الیاف،پلیمر،،کامپوزیت و… ساخته شده است که با استفاده از ترکیبی از علوم مکانیک ،معماری و فیزیک در دسترس طراحان قرار گرفته است.به طور کلی ساختار سازه های چادری از سه بخش اصلی تشکیل شده است که ستونها یا تیرهارموجب شده اند که این پوسته و یا غشاء روی کار با استحکام و مقاومت ایستادگی کند. بنابراین غشاء و یا پوسته ی پارچه مانند و ستون و قوس ها از اجزای اصلی این بنا می باشند. سیم و کابل ها به همراه سقف ساخته شده است.همه ی این موارد با پیشرفته ترین و با کیفیت ترین مصالح و مواد مورد استفاده قرار گرفته وبه طور کلی ساخت این سازه ها باید به گونه ای باشد که برای حفظ ثبات در اثر وزش باد و یا طوفان های شدید ، دچار آسیب نشده و هم چنین سازه های پارچه ای نیز باید دارای انحنای مضاعف بوده و از از انعطاف پذیری بالایی برخوردار باشند.
به طور کلی علاوه بر این نوع شناخت مواد و مصالح به کار رفته شده در ساختار سازه های چادری باید توسط یک تیم حرفه ای و منهدسان و طراحان شناسایی و آماده ی راه اندازی شوند عوامل دیگری نیز فارغ از بحث تولید لازم است که برسی شود و آن هم طراحی و ساخت می باشد. در این زمینه نیز متخصصان باید موارد زیر را در مراحل ساخت سازه های چادری در نظر بگیرند.
اولین قدم این است که برای ساخت این بنا باید موقعیتی که پروژه در حال شکل گیری می باشد را برسی کنند و شرایط منطقه ی ساخت بنا را مورد ارزیابی قرار دهند. و پس از نقشه برداری از محل نصب مدل و الگوی مناسب ساخت آن را طبق نقشه آماده سازی بکنند. همانطور که می دانید ساره های چادری دارای سه مدل مخروطی،کششی و زین اسبی می باشد.بنابراین لازم است که پس از بررسی موقعیت و مکان ساخت بنا مدل مورد نیاز این سازه را انتخاب کرده و طبق آن الگو برداری کنند. پس از انتخاب فرکم و شکل سازه ی مورد نظر و مناسب با محیط راه اندازی پروژه لازم است که جهت قراردادن ستون ها و قوس ها و دیرک ها صفحه گذاری بکنند.پس از مونتاژ کردن سازه در محیطی که لازم اسن نصب شود پوشش روی صفحه های مونتاژ شده نصب و راه اندازی می شود.نحوه ی آماده سازی پارچه نیز جزء مواردی که است که کسانی که این سازه ها را نصب می کنند باید به آن توجه داشته باشند.به عنوان مثال پارچه های پیویسی از جمله پارچه هایی است که در مقابل آلودگی و ذرات گرد و غبار به داخل محیط ممانعت به عمل می آورد و علاوه بر این قابلیت خود تمیز کنندگی دارند در مقابل آتش و اشعه ی مضر ماورا ء بنفش نیز مقاوم می باشند.
بنابراین در ساخت و ساز هر بنایی انتخاب و دقت نظر در موارد تشکیل دهنده ی آن و استفاده از محصولات با کیفیت و با توجه به تکنولوژی و فناوری روز می تواند در کیفیت عمل سازه و مقاوم بودن آن در طی شرایط آب و هوایی مختلف و طی سال های متمادی تاثیرگذار باشد. بنابراین تا به این قسمت متوجه شدیم که مراحل ساخت و نصب این سازه ها کار دشوار و پیچیده ای نمی باشد و یک پروژه را با تمامی نیاز هایی که دارد به سهولت و در مدت زمان کوتاهی به نسبت استفاده از سازه های فولادی و مواد آهنی به اتمام می رساند.بنابراین ساخت و نصب این بناها نیزباید توسط تیم آموزش دیده و مجرب انجام پذیر باشد. و برای ساخت آن باید همه ی نکاتی که برای ساخت یک بنا الزامی می باشد را در نظر بگیرند. به عنوان مثال ارتفاع سقف یکی از آن موارد می باشد . به طور کلی طراحی این بناها نیازمند دقت نظر به جزئیات می باشد.به عنوان مثال هدایت شدن آب باران و یا برف نوع طراحی سقف اهمیت زیادی دارد.
همانطور که اشاره کردیم معمولا لبه ی این سازه ها به شکل مقعر و تیز ساخته می شود. شاید گمان شود که این مسئله موجب جمع شدن آب باران شده و ممکن است مشکل ایجاد کند. بنابراین رعایت کردن این نکات طبق برسی های مهندسی انجام شده باید به گونه ای باشد که همه ی این جزئیات در ساخت سازه های چادری لحاظ شده و سپس وارد مرحله نصب و راه اندازی برسد که آن هم نیازمند تخصص و مهارت مخصوص به خود است که لازم است از تیم حرفه ای استفاده شود.