در این مقاله قصد داریم به برسی ویژگی های سازه های چادری بپردازیم تا ببینیم این بنا که به این میزان توانسته در مدت زمان کوتاهی مورد استفاده قرار بگیرد از چه ویژگی ها و مزایایی بهره مند می باشد. قبل از آن باید بدانیم که سازه های چادری در واقع ریشه ی کهنی نیز در ایران دارد. در واقع این بنا در مدت زمان کوتاهی است که به شکل بدیع و جدیدی در حال استفاده می باشد . اما این بنا در عشایر و کوچ نشینان ایران نیز در گذشته وجود داشته است و امروزه نیز وجود دارد. ولادیمر شوخوف اولین شخصی بود که با توجه به ویژگی های .سازه های چادری این نوع بنا راطراحی کرد.بنابراین این ویژگی های موجود در این سازه موجب شد که امروزه نیز با توجه به موقعیت ها و مکان های مختلف به شکل های گوناگونی استفاده شود.در ادامه می خواهیم بدانیم که چه ویژگی های سازه های چادری موجب شده است که مورد توجه طراحان و مهندسین در ساخت و ساز بناها قرار بگیرد.

call2 - ویژگی سازه های چادری

 

یکی از این ویژگی ها همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم مربوط به این است که  این سازه ریشه ی تاریخی دارد و کهن می باشد. و در واقع امتحان خود را در شرایط سخت پس داده است. و همانطور که در عشایر ایران نیز هم چنان از نوع قدیمی تر آن استفاده می شود این بنا با توجه به موادی که در ساخت آن به کار رفته است بسیار در برابر فشار نیروی بیرونی مانند باد و باران و ظوفان مقاومت دارد.مواد سازنده ی این نوع سازه از الیاف،پلیمر،،کامپوزیت و… ساخته شده است که با استفاده از ترکیبی از علوم مکانیک ،معماری و فیزیک در دسترس طراحان قرار گرفته است. البته استفاده از این مواد نیازمند تخصص می باشد و لازم است که مهندسان و طراحان سازه بر  روی ویؤگی های مقاومت و اندازه و وزن و کشش و … نظارت لازم را داشته باشند.

ویژگی سازه های چادری

سازه های چادری به سازه های غشایی نیز مشهور می باشند. و ساختار آن ها پوسته ای کششی و نازک و  پارچه مانند می باشد که خاصیت کشسانی را برای این نوع سقف ها فراهم می کند. وقوس ها و ستون هایی که موجب استحکام این بناها می باشد. و معمولا نیزلبه ی این سازه ها و سقف های چادری به شکل مقعر و روبه بیرون می باشد تا این مسئله باعث شود از پارگی آن ممانعت به عمل آید.از دیگر ویژگی سازه های چادری این می باشد که میزان استفاده از مصالح و موارد برای ساخت آن به نسبت سایر سازه ها از لحاظ اقتصادی ارزان تر می باشد و نوع کار آن نیز با سهولت و سریع انجام خواهد شد و معمولا پروژه های ساخت این نوع بناها در مدت زمان کوتاهی تمام می شوند. این نوع بنا در موثعیت ها و مکان های مختلفی کاربرد مخصوصی به خود را دارد. به عنوان مثال در استادیوم ها، سیرک ها ،استخر ها ،و هم چنین گلخانه ها و بسیاری از مکان های دیگر کاربردی هستند.

 

به عنوان مثال بسیاری از کسانی که رستوران دارند ویا می خواهند در ورودی هتل ها از این سازه ها استفاده کنند به دلیل مقاوم بودن آن و هم چنین طول عمر موارد آن و مقاوم در برابر آتش سوزی استفاده از این بناها را به دیگر سقف ها ترجیح می دهند. در واقع فارغ از ویژگی محکم بودن  و استقامت این سازه امنیت آن در برابر آتش سوزی  نیز بسیار مورد توجه در خواست کنندگان قرار می گیرد.با توجه به مواد به کار  رفته در ساختار آن آتش و دود های حریق را کاهش می دهد و مقاومت نسبی مناسبی نیز دارد. از دیگر ویژگی های این است که بات.جه به آن می توانید به تنظیم دمای محیط نیز پرداخت.به عنوان مثال  در مناطقی که  گرمسیر هستند  با استفاده از این غشاء ها پارچه مانندی که در ساختار آن به کار  رفته است و کشسان می باشد می توان  تا میزان زیادی  نور خورشید را منعکس کنند  و دمای  محیط مورد نظر خود  را با وجود  صرف انرژی  بسیار کمتری تنظیم کرده  و  هم چنین در مناطق سردسیر  نیز با استفاده و بهره گیری از لایه ها و غشاء  عایق حرارت که می توان علاوه بر  منعطف شدن   مات بشوند و با انرژی  بسیار کم تری شرایط مطبوعی حاصل می شود.

24 - ویژگی سازه های چادری

به طور کلی ویژگی های این سازه علاوه بر مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم درصد اشتعالی پایین دارد و در مواقع آتش سوزی بسیار کارآمد عمل می کند. هم  چنین دارای این قابلیت نیز می باشد که مواد به کار  رفته در آن قابلیت ضد قارچی نیز دارد و کپک نمی زند. و دراثر  رطوبت و بارش زیاد نیز آسیب پذیر نخواهد بود. و در واقع در شرایط آب و هوایی مختلف دوام بالایی داشته و فرسایش پذیر نخواهد بود.خاصیت های فیزیکی آن در بهترین شرایط وجود دارد و در واقع قابلیت های ظاهری و زیبایی ان نیز بسته به دلخواه در خواست کنننده ی این نوع سقف ها دارای تنوع می باشند. هم چنین دارای ظاهری صیقلی و شفاف نی زمی باشد که علاوه براین که به عنوان مثال در گلخانه ها و استادیوم ها برای عدم نفوذ اشعه های مضر به کار می رود اما فضای داخلی را تاریک نمی کند و با خاصیت شفافیت و صیقلی بودن آن منور مناسب را نیز برای محیط دارا می باشد.در تولید غشاهای پارچه مانند آن از الیاف های استاندارد استفاده شده و در تولید آن از مدرن ترین و کارآمد ترین تکنولوژی و فناوری نوین استفاده شده است. علاوه بر این که شناخت مواد به کار  رفته در ساختار این سازه نیازمند تخصص طراحان و مهندسین می باشد نصب و راه اندازی آن نیز با توجه به پیچیدگی و تنیدگی ای که دارد لازم است توسط تیم آموزش دیده و مجرب انجام شود تا با ساختار استاندارد و مناسب و با قرار دادن ستون ها و نیرو های عمودی در برابر فشار های بیرونی مقاومت لازم را داشته باشند. بنابراین نصب این بنا نیز نیازمند مهارت  مخصوص به خود می باشد.

 

 

call2 - ویژگی سازه های چادری