قبل از بیان سازه های چادری در معماری و استفاده از اصول این علم در نصب آن باید بگوییم که چند دهه می شود که سازه های چادری که معمولا به سازه های غشایی نیز شهرت دارد و به دلیل قابلیت های بدیع و منحصر به فردی که دارد باعث شده است که نیاز طیف گسترده ای از در خواست کنندگان را برطرف کند.البته این سازه در ایران نیز ریشه ای کهن دارد و حتی امروزه نیز شاهد استفاده از این نوع سازه توسظ افراد قبایل عشایر و کوچ نشینان هستیم. اما با پیشرفت علم و تکنولوژی و نیاز بیشتر بشر برای افزایش کیفیت زندگی خود ساختار این سازه ها نیز متحول شد و به گونه ی صنعتی آن امروزه در دسترس قرار گرفت.سازه های چادری به سازه های غشایی نیز مشهور می باشند. و ساختار آن ها پوسته ای کششی و نازک و  پارچه مانند می باشد که خاصیت کشسانی را برای این نوع سقف ها فراهم می کند. وقوس ها و ستون هایی که موجب استحکام این بناها می باشد. و معمولا نیزلبه ی این سازه ها و سقف های چادری به شکل مقعر و روبه بیرون می باشد تا این مسئله باعث شود از پارگی آن ممانعت به عمل آید.مواد سازنده ی این نوع سازه از الیاف،پلیمر،،کامپوزیت و… ساخته شده است که با استفاده از ترکیبی از علوم مکانیک ،معماری و فیزیک در دسترس طراحان قرار گرفته است. البته استفاده از این مواد نیازمند تخصص می باشد و لازم است که مهندسان و طراحان سازه بر  روی ویؤگی های مقاومت و اندازه و وزن و کشش و … نظارت لازم را داشته باشند.

call2 - سازه های چادری درمعماری

 

از دیگر ویژگی سازه های چادری این می باشد که میزان استفاده از مصالح و موارد برای ساخت آن به نسبت سایر سازه ها از لحاظ اقتصادی ارزان تر می باشد و نوع کار آن نیز با سهولت و سریع انجام خواهد شد و معمولا پروژه های ساخت این نوع بناها در مدت زمان کوتاهی تمام می شوند.این نوع بنا در موثعیت ها و مکان های مختلفی کاربرد مخصوصی به خود را دارد. به عنوان مثال در استادیوم ها، سیرک ها ،استخر ها ،و هم چنین گلخانه ها و بسیاری از مکان های دیگر کاربردی هستند.تا به این قسمت به طور اختصار درباره ی این که سازه های غشایی و یا سازه های چادری چیست و از چه موادی تشکیل شده است صحبت کردیم در ادامه می خواهیم به نقش این سازه و انواع آن در معماری بپردازیم.

 

نقش سازه های چادری در معماری

از زمان راه اندازی این سازه ها تاکنون تحولی عظیمی در صنعت معماری رخ داده است و جایگزین سازه های فولادی و مواد سازنده ی آهنی شده است و بسیاری از پروژه ها به دلیل مقرون به صرفه بودن این سازه ها و بحث زیبایی شناختی آن به استفاده از این بناها روی آورده اند.در واقع همانطور که گفتیم وجود این ساختار و ترکیبی از علوم معماری و ساخت و ساز طراحان و مهندسین حرفه ای توانستند از این سازه در بسیاری از پروژه ها بهره مند شوند.از نظر ساختار این سازه از دو اصل اساسی مانند پارچه ی غشاء مانند و ستون و قوس هایی تشکیل شده است که از نظر معماری این عوامل باعث می شود که استحکام سازه بیشتر شده وکشسان تر و منعطف تر نمایش داده شود. در واقع این سازه از نظر زیبایی شناختی در معماری بسیار حائز اهمیت می باشد.به عنوان مثال با توجه به این که این سازه از انواع مختلفی بهره مند است و در سه مدل مخروطی و کشسانی و اسبی ارائه می شود بنابراین با توجه به متراژ مورد نظر تنوع در ارائه ی  بنا وجود دارد.

 

و این یک اصل مهم در علم معماری است. در واقع هنگامی که یک سازه علاوه بر کاراییی و عملکرد مناسبی که در جهت رفع نیاز کاربران انجام می دهد از نظر بعد زیبایی شناختی نیز در شرایط مطلوبی قرار می گیرد باعث می شود که در علم معماری بسیار مورد توجه و استفاده قرار گیرد.بنابراین به عنوان یک سازه ی جدید و بدیع در این بحث وجود دارد.لازم به ذکر است که تمامی معماران مطرح دنیا مانند فری اتو نیز در طول تجربه ی کاری خود به دنبال ابداع  سبکی از معماری بوده است که امکانات کششی و سبک و شفاف را مورد برسی قرار بگیرد.

21 - سازه های چادری درمعماری

توجه  به سازه های چادری در معماری

طراحان و مهندسین این گونه سازه ها علاوه بر این که نیاز است طبق علوم معماری و اصول یاد گرفته شده در این بحث به کیفیت مواد و ساختار این سازه ها بپردازند و از نظر برسی کیفیت و اندازه و مقاومت مواد تشکیل دهنده ی این ساختار اطمینان حاصل کند. لازم است که با محاسبات بسیار  زیاد ارتفاع  سقف را در نطر بگیرند و صفحه گذاری مناسب را در گوشه ههای سازه قرار دهند.کابل های توری  و مواد غشایی و پارچه مانند یکه روی سازه به کار می رود می توانند برای ایجاد مقیاس بزرگ تر  استفاده شوند.بنابراین این مسئله بسیار حائز اهمیت می باشد که این سازه علاوه این که مکان مناسب را تشخیص داده و نوع مخصوص به هر سازه در مکان مناسب خود به کار  رفته شود و پس از نقشه برداری و اسستفاده از مدل مناسب این سازه در میان تنوعی که دارد طراحی و نصب و اندازه گیری های مهندسی آن می باشد که بسبار از نظر ایمنی و زیباییشناختی حائز اهمیت می باشد. بنابراین این سازه رابطه ی مستقیمی با علم معماری دارد خهر چند که از علوم فیزیک و مکانیک نیز در آن بهره برده می شود.

 

لازم به ذکر است که این سازه ها در هر موقعیت و مکانی که مورد استفاده قرار می گیرند لازم است که با توجه به شرایط آب و هوایی و موقعیت آن مکان سازه نصب و راه اندازی شود. به عنوان مثال یکی از کاربرد های این سازه ها در اردوگاه های ارتش می باشد بنابراین لازم است کسانی که مسئولیت نصب و اجرای این سازه در این مکان را بر عهده می گیرند نسبت به رعایت مواردی مانند کابل هایی که  به یک ستون ثابت  متصل می باشند ، دیواره های غشایی و جنس پارچه هایی که روی  سقف چادری را می کشند و  دقیقاً مانند یک چتر عمل می کند دقت نظر لازم را داشته باشند.

 

call2 - سازه های چادری درمعماری